Website voorlezen

leeskringen

 

Met een boekje in een hoekjeimagescalc2srf
en ademloos het blad omslaan.
Ver van de dagelijksheid vandaan.

Onvervreembaar uit "Niet nog een boek" van Ida Gerhardt (1905-1997)Lezen en leeskringen
Lezen zorgt voor ontspanning; het is als een reis door een andere wereld. Maar als het boek uit is, willen mensen er wel eens met anderen over praten. In een leeskring (of leesclub) is dat mogelijk.
Leeskringen bestaan uit fanatieke lezers, maar ook uit mensen die anders niet zo snel aan lezen toekomen. Het uitwisselen van de indrukken over de literatuur maakt dat je als lezer op een andere manier opnieuw bezig bent met het boek of de auteur. Maar deelnemen aan een leeskring zorgt ook voor de continuiteit, de stok achter de deur.
Het levert een verbreding van uw kennis op en u krijgt andere titels te lezen dan die u wellicht normaal gesproken leest.

Als u graag in een leeskring met anderen over boeken van gedachten wilt wisselen, heeft u twee mogelijkheden: u kunt zich aansluiten bij een leeskring die al functioneert óf u kunt zelf het initatief nemen om een leeskring op te richten.

In de gemeente Wierden zijn al leeskringen actief. Zij zijn aangesloten bij een (vrouwen) vereniging of andere organisatie of behoren tot de zogenaamde 'wilde' leeskringen. Vraag bij de bibliotheek naar de adressenlijst.

Informatie voor leeskringen
Lezen doe je alleen, maar het is vaak erg boeiend om met anderen over boeken te praten. Dat kan in een leeskring. Speciaal voor leeskringen heeft de Bibliotheek een aantal praktische zaken op een rijtje gezet.

Hoe krijg ik meerdere titels van één boek?
Je kan de boeken natuurlijk in de Bibliotheek lenen, maar als je veel exemplaren van één titel tegelijkertijd nodig hebt, kan je gebruikmaken van de leeskringcollectie van Rijnbrink. De boeken worden in een tas compleet met achtergrondinformatie bij een Bibliotheek naar keuze afgeleverd. Lezers die op zoek zijn naar een leeskring, kunnen een oproep plaatsen. Informatie over deze service vind je op Mijnleeskring.nl.

Waar vind ik achtergrondinformatie over boeken en auteurs?
De openbare Bibliotheek is daarvoor het beste adres. In alle openbare bibliotheken zijn gratis databanken over literatuur te raadplegen zoals Literom; Literom wereldliteratuur (recensies) en de uittrekselbank (uittreksels en auteursportretten. Bibliotheekleden kunnen deze databanken ook thuis gebruiken. In onze tijdschriftencollectie vind je het tijdschrift Boekensalon speciaal voor lezers en leeskringen. Natuurlijk heeft de Bibliotheek ook informatie in boekvorm over schrijvers en hun werk. Vraag ernaar bij de bibliotheekmedewerkers.

Kan ik op het internet ook informatie voor leeskringen vinden?
Jazeker, de volgende websites zijn zeer interessant:

Handleiding voor een succesvolle leesclub

Literatuurplein

Discussietips deBoekensalon

Boekentaal

Verder zijn ook de volgende boeken interessant: Lezen en Leesclubs van Inge Drewes + Praktijkboek voor Leeskringen.

Meer vragen over leeskringen?
Neem contact op met:
  Tineke Datema