Samen lezen in een leeskring
Lezen doe je alleen, maar het is vaak erg boeiend om met anderen over boeken te praten. Dat kan in een leeskring. Speciaal voor leeskringen heeft de Bibliotheek een aantal praktische zaken op een rijtje gezet.

Leesclub Bibliotheek Wierden

De Leesclub van Bibliotheek Wierden is een club met een heel open karakter. Iedereen is welkom om aan te haken voor één keer of voor iedere keer.

We lezen vier boeken per jaar, in maart, mei, september en november. De boeken gaan over diverse onderwerpen en zijn van zowel Nederlandse als buitenlandse schrijvers. Van twee boeken kijken we, aansluitend aan de bespreking, de verfilming in het bioscoopzaaltje in de Bibliotheek.

Voor deelname vragen we een kleine bijdrage in de kosten. Voor een reguliere boekbespreking vragen we €2,50 en voor een boekbespreking met boekverfilming vragen we €6,50. Bij deze bedragen is inbegrepen: het lenen van de boeken, de leeswijzer, en eventueel het kaartje voor de film.

Je bent van harte welkom om eens mee te doen! In de agenda staan de precieze data van de komende bespreken. Hopelijk tot dan!

 Hoe vind ik een leeskring?
Informeer bij de bibliotheek of zij weten welke leeskringen er zijn en of ze plaats hebben voor nieuwe leden. Lezers die op zoek zijn naar een leeskring, kunnen ook een oproep (https://overijssel.mijnleeskring.nl/oproep-plaatsen) plaatsen op Mijnleeskring.nl.

Hoe krijg ik meerdere titels van één boek?
Je kan de boeken natuurlijk in de Bibliotheek lenen, maar als je veel exemplaren van één titel tegelijkertijd nodig hebt, kan je gebruikmaken van de leeskringcollectie van Rijnbrink in Nijverdal. Je kunt dit zelf regelen. De boeken worden in een tas compleet met achtergrondinformatie bij een Bibliotheek naar keuze afgeleverd. Je kunt kiezen uit 400 verschillende titels. Informatie over deze service vind je op Mijnleeskring.nl. De kosten zijn € 150 per leeskring per jaar.

 Lezers met een e-reader kunnen ook een keuze maken uit de boeken van de Onlinebibliotheek. Maak een keuze uit de lijst Moderne romans of Klassiekers (https://www.onlinebibliotheek.nl/e-books/lezen-voor-leesclubs.html).

Waar vind ik achtergrondinformatie over boeken en auteurs?
De openbare Bibliotheek is daarvoor het beste adres. In alle openbare bibliotheken zijn gratis databanken over literatuur te raadplegen zoals Literom; Literom wereldliteratuur (recensies) en de uittrekselbank (uittreksels en auteursportretten. Bibliotheekleden kunnen deze databanken ook thuis gebruiken. In onze tijdschriftencollectie vind je het tijdschrift Boekensalon speciaal voor lezers en leeskringen. Natuurlijk heeft de Bibliotheek ook informatie in boekvorm over schrijvers en hun werk. Vraag ernaar bij de bibliotheekmedewerkers.

Kan ik op het internet ook informatie voor leeskringen vinden?
Jazeker, de volgende websites zijn zeer interessant:

Hebban leesclubs

Literatuurplein

Boekentaal

Meer vragen over leeskringen?
Neem contact op met:
  Tineke Datema