De collectie van de bibliotheek bestaat uit de volgende onderdelen die hieronder allemaal uitgelicht staan. Klik op één van de collectieonderdelen voor meer informatie:

De bibliotheek heeft een grote verzameling romans, verhalen en gedichten. Je kan bij de bibliotheek ook terecht voor informatie over allerlei onderwerpen, zoals:

* reizen
* gezondheid
* tuinieren
* huisdieren
* koken

Er zijn niet alleen boeken in het Nederlands, maar ook in het Engels.

Om actuele bestsellers nog sneller beschikbaar te kunnen stellen beschikken bibliotheken Wierden en Enter over een collectie Toptitels. Deze Toptitels worden in de Focuspunten gepresenteerd.
Deze boeken zijn te herkennen aan de “Toptitels”-sticker op de voorzijde. De titels worden regelmatig vernieuwd, zodat altijd de nieuwste boeken voor je klaar liggen.

Je kan Toptitels niet verlengen maar ze zijn uiteraard wel te reserveren.

De nieuwste titels vindt u hier.

Naast boeken voor volwassenen, hebben we natuurlijk ook een collectie voor de jeugd:

*prentenboeken voor peuters en kleuters

*eerste leesboekjes

*A-leesboeken aangemerkt met een A voor kinderen van 6-8 jaar

*B-leesboeken aangemerkt met een B voor kinderen van 8-12 jaar

*C-leesboeken aangemerkt met een C voor kinderen van 12 jaar en ouder

*AJ informatieve boeken voor kinderen tot 8 jaar

*J informatieve boeken voor kinderen van 8 jaar en ouder

In de jeugdcollectie bevinden zich ook boeken voor ouders en opvoeders die je samen met je kind kan lezen. Dit kunnen boeken zijn om je kind te leren lezen en schrijven, maar ook om samen onderwerpen te bespreken, zoals overlijden, en scheiding, zwangerschap en seksualiteit.

Eén op de tien kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs heeft problemen met lezen en spellen. Dit zijn meestal kinderen met dyslexie. Ook kinderen met een concentratiestoornis, zoals ADHD en (allochtone) kinderen met een taalachterstand kunnen een leesbeperking ontwikkelen. In de bibliotheek is daarom een Makkelijk Lezen Plein (MLP) te vinden. In een speciale kast in de bibliotheek staat een selectie van makkelijk-lezen boeken, luisterboeken en daisyroms. Aan deze boeken worden eisen gesteld op het gebied van vormgeving, taalgebruik en inhoud.

De bibliotheek bezit een verzameling dvd's en cd-roms. Naast materiaal voor vermaak, zoals speelfilms en computerspellen, bestaat deze collectie ook uit informatieve films en programma's. Er is zowel een collectie voor volwassenen als voor de jeugd. De collectie voor de jeugd, bestaat net als bij de boeken uit A, B en C voor de verschillende leeftijdscategorieën.

Naast het luisterboek op audio cd, heeft de bibliotheek nu ook een collectie boeken op daisyrom in de collectie. Een daisyrom ziet er hetzelfde uit als een gewone cd maar biedt een groot aantal voordelen:

* een luisterboek kan in zijn geheel op één enkel schijfje, terwijl er ongeveer zes audio cd’s nodig zijn om een heel boek kwijt te  kunnen.
* een daisyrom kan langzamer of sneller worden afgespeeld. Ook kan er gemakkelijk naar een bepaalde passage worden gezocht.

De daisyrom is gratis te leen.

Een daisyrom kan je afspelen met behulp van een daisyspeler. Deze daisyspeler is op een eenvoudige manier te bedienen.

De bibliotheek Wierden heeft een daisyspelers aangeschaft die is voorzien van een duidelijk handleiding.

Je kan de daisyspeler gratis uitproberen in de bibliotheek. Ook is het mogelijk om een speler te lenen.

Het uitlenen en uitproberen van de daisyspeler is alleen mogelijk door een volwassene of onder begeleiding van een volwassene, die een geldig legitimatiebewijs kan tonen.

Bent u slechtziend of heb je dyslexie, dan kan je misschien een vergoeding krijgen voor de aanschaf van een daisyspeler. Voor meer informatie hierover kan je contact opnemen met je ziektekostenverzekeraar.

In uw bibliotheek kan gratis gebruik gemaakt worden van het internet om informatie te zoeken of je mail te controleren. Je kan ook pagina's afdrukken.

Bent je op zoek naar actuele informatie, een kranten- of tijdschriftartikel, een boekbespreking, een filmrecensie - of wil je snel informatie over een bepaald onderwerp, dan kan je in de bibliotheek gratis gebruik maken van internet.
Naast internet heb je op de publiekspc’s van de bibliotheek ook toegang tot een aantal online databanken, een selectie van naslagwerken en woordenboeken op cd-‘s. 

Documenten printen?
Indien je een afdruk wil maken, klik je op afdrukken.  Je kan het aantal afdrukken afrekenen bij de informatiebalie.

Begeleiding?
De medewerkers van de bibliotheek helpen je graag.

In je bibliotheek kan je gratis tal van digitale bestanden raadplegen zoals:
Actualiteit: Krantenbank / Actuele Documentatiebank
Literatuur: Fictierom / Literom / Uittrekselbank / Jeugdliterom
Geschiedenis: Keesings Historisch archief
Consumenten: Online Consumentengids

Ook kan je via Picarta inzicht krijgen in de boekencollectie van alle bibliotheken in Nederland..

In de bibliotheek staan tafels waaraan je diverse landelijke en regionale dag- en weekbladen kan lezen.

Daarnaast hebben we tijdschriften over allerlei mogelijke onderwerpen, zoals interieur, computer, gezondheid en geschiedenis. Het meest actuele exemplaar kan je in de bibliotheek lezen. Oudere nummers worden ook uitgeleend.